МОН няма да зачита спорната 7-ма задача от матурите по български

...
МОН няма да зачита спорната 7-ма задача от матурите по български
Коментари Харесай

МОН се отказа от спорната 7-ма задача

МОН няма да зачита противоречивата 7-ма задача от матурите по български език и литература, оповестиха от пресцентъра на министерството.

До това решение се стигна след извършена среща сред специалисти по български език, взели участие в правенето на изпитните въпроси за държавния зрелостен изпит по български език и литература, както и представители на университетските среди и Института за български език при Българска академия на науките.

" Поради зародилите противоречиви въпроси във връзка задача №7 от държавния зрелостен изпит по български език и литература, тя беше прегледана още веднъж. Участниците в разискването се сплотиха около  мнението, че граматична неточност няма, само че са налице предпоставки за неприятна семантична интерпретация. С оглед на това всички зрелостници ще получат по една точка за тази задача, без значение от посочения отговор. Решението е стимулирано от обстоятелството, че има противоречив миг и ще има чувство у зрелостниците за неустановеност, сподели заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на брифинг през днешния ден и добави, че „ нямаме право да ги слагаме в такава обстановка “, се споделя в формалното изказване.

Във въпросната 7-ма задача се пита, в кое изречение НЕ Е позволена неточност, като са дадени 4 образеца. Оказва се обаче, че и 4-те са неверни. В отговор  " б ", където също има позволена неточност в членуването, специалисти взеха решение, това да не се брои за граматична неточност. Вижте фотографията по-долу.

Заради позволената неточност от страна на Министерството на образованието и науката всички зрелостници ще получат по една спомагателна точка към своя резултат, без значение от посочения отговор. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР